Fotokonstnär Ava Valsten fotograf slow foto

Miljonprogrammet Fisksätra / Det brustna
Det här arkivet innehåller fotografier från 1980-talet, den tid då jag levde i förorten Fisksätra.  

En dag för många år sedan knackade det på mitt fönster. Jag bodde på Braxengatan i en liten lägenhet på markplan. Utanför stod flickan "Maria". Hon hoppade in genom fönstret och ungefär där började fotograferingen. Under en intensiv period var jag mycket nära hennes familj där jag följde M och de övriga i familjen.

Och samtidigt stod jag på tröskeln att skapa en egen familj. En familj med en kommande brusten relation. Det visste jag inte då men min kamera verkade veta det jag själv inte förstod. 

Att arbeta intuitivt med val av motiv har varit en del av det undersökande sätt som jag arbetar med. Det är där självreflektionen ligger. Jag tänker att det är sig själv man undersöker när man ställer frågan om att få lov att fotografera någon. 

Bilderna från Fisksätra  blev till en del av den karta alla mina fotografier är av, ett försök att förstå.
Bilderna från miljonprogrammet uppfattades på fotoskolan i Stockholm som flummiga. Jag förstod aldrig det. Jag tror dock att det påverkade mitt synsätt att det fanns en djupare komplikation i mitt fotograferande, att det fanns något egensinnigt och att jag själv var tvungen att bevaka och ansvara för den blick som var och fortfarande är min egen, att jag följde min egen vilja, trots bemötandet kring dem.

Jag fick ett stipendium i början på 2000-talet av Jönköpings läns landsting för bilderna.